Proiectul CROSS

Centrul Românesc Ortodox Social Sportiv din Emiratele Arabe Unite

Pliantul de prezentare CROSS

Descărcați aici pliantul de prezentare al Proiectului CROSS, în format PDF.

Descriere

Centrul Românesc Ortodox Social Sportiv (CROSS) este un proiect dedicat românilor din diaspora de pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite. Aflați departe de țară și de familii, românii din Orientul Mijlociu se confruntă cu aceleași probleme și provocări sociale și sufletești pe care le întâmpină orice român dezrădăcinat. Diaspora românească, pe cât este de numeroasă, pe atât este de dispersată la nivelul întregii lumi.

Ansamblul CROSS poate fi realizat datorită înființării în vara anului 2021 a Parohiei Ortodoxe Române din Dubai. Prin generozitatea Alteței Sale, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, denominațiunile religioase din Dubai primesc gratuit, în propietate, o suprafață de teren pentru construirea lăcașului de cult. Biserica Ortodoxă Română, după o experiență de 14 ani de misiuni ale preoților români în comunitatea românească din Emirate, dorește să construiască nu doar o biserică, ci și un Centru Românesc, un spațiu polivalent în care frații noștri din Emirate să fie împreună. Aici se vor putea întâlni, vor organiza activități și evenimente, vor cultiva sentimentul apartenenței la națiunea română, crescându-și copiii în atmosfera tradițiilor și spiritualității românești și vor păstra limba română strămoșească drept cea mai loială și sfântă expresie a dorului și iubirii care izvorăsc din inimă.

De asemenea, CROSS, prin terenul de sport, va fi cel mai atractiv spațiu al tinerilor și copiilor români, găzduind antrenamente, evenimente și competiții sportive, și oferindu-le șansa de a se întâlni pe un teren comun și de naște prietenii și legături ce pot dura o viață.

Inițiator

Inițiatorul proiectului CROSS este Biserica Ortodoxă Română, reprezentată în Emiratele Arabe Unite de Parohia Ortodoxă Română din Dubai. Aceasta își asumă implicarea totală în coordonarea lucrărilor de proiectare și de construcție, și, ulterior edificării ansamblului, implicarea în inițierea și organizarea activităților și proiectelor din cadrul CROSS, pentru realizarea obiectivelor propuse. Parohia este păstorită de preotul paroh Alexandru Cristian Trușcan, cu sprijinul Consiliului parohial, ales dintre românii rezidenți în Emiratele Arabe Unite.

Scop

Scopul proiectului este construirea unui spațiu românesc pentru comunitatea românilor simpli care, deși trăiesc și muncesc în cel mai faimos emirat din lume, continuă să fie oameni cu posibilități financiare modeste și să se confrunte cu probleme comune. CROSS va fi locul de comuniune și comunicare al tuturor românilor din Emirate, precum și spațiul activităților sportive, sociale, culturale și educaționale dedicate tinerilor, copiilor, adulților și vârstnicilor din comunitate.

Beneficiari

În Federația celor șapte Emirate Arabe Unite locuiesc aproximativ 10.000 de români, cea mai mare pondere aflându-se în emiratele Dubai, Abu Dhabi și Sharjah. Centrul românesc se adresează tuturor celor care vor dori să participe la acțiunile și programele derulate în cadrul acestuia. Vârsta medie a rezidenților români este cuprinsă între 30 și 50 de ani.

Obiective

Prin proiectul CROSS, Biserica Ortodoxă Română va continua să fie principalul factor de coeziune în comunitate, oferind asistență religioasă, sprijin moral și material membrilor ei și implicându-se în dezvoltarea sentimentului tinerilor de apartenență la națiunea română și cultivarea altruismului și generozității ca virtuți evanghelice și trăsături umane esențiale.

Valorile spiritualității și moralei creștine, de toleranță și compasiune față de semeni, de iubire milostivă și responsabilitate comunitară, de preocupare pentru cunoaștere și dezvoltare personală vor fi rațiunea pe care se vor fundamenta activitățile și acțiunile din cadrul CROSS.

Prin implicarea unor oameni de succes din diferite domenii, precum antreprenori, profesori, medici, ingineri, artiști, CROSS va deveni un cadru inovativ și profesionist în sprijinul educatiei antreprenoriale a tinerilor români și un loc în care aceștia se pot întâlni, consulta și colabora. 

Proiecte de activități

În vederea realizării obiectivelor propuse, Parohia Ortodoxă Română din Dubai va continua să organizeze evenimentele și activitățile deja implementate în comunitate și va iniția proiecte noi datorită oportunităților oferite de noul spațiu al Centrului românesc.  

În cadrul CROSS, se vor organiza activități specifice categoriilor de membri: tineri, adulți și vârstnici.

  • Activități comune tuturor membrilor: Ziua Națională a României, zile naționale dedicate culturii, drapelului, imnului sau diferitelor personalități, serbarea de Crăciun, excursii și pelerinaje.
  • Activități dedicate tinerilor: activități și competiții sportive, cursuri de antreprenoriat, cursuri de limba română, de geografie și istorie românească, concursuri de creație, vizite și participări la evenimente de cultură și artă.
  • Activități dedicate adulților: seri duhovnicești, organizarea Hramurilor bisericii, Ziua mamei/femeii, evenimente de petrecere românească.
  • Activități dedicate vârstnicilor: ziua bunicilor, seri de cateheză, proiecții de filme cu învățături morale și religioase.

Arhitectura

Echipa de arhitecți care a realizat proiectul CROSS este condusă de arh. Valentin Ionașcu și arh. Constantin Stanciu, din cadrul Biroului de Arhitectură CoLabor din București. În vederea realizării proiectului, s-a urmărit continuarea arhitecturi tradiționale creștine românești, ansamblul CROSS al Parohiei Ortodoxe Române din Dubai propunându-se ca un centru comunitar de misiune dezvoltat în jurul bisericii, în jurul Sfintei Jertfe.

Elementele, formele multiple și variate ale primelor construcții creștine, se amestecă, se contopesc și dau naștere în Răsărit, unui mod unitar de a construi, adică un nou stil arhitectural, stilul bizantin care va rămâne până astăzi stilul unic și oficial al bisericilor ortodoxe din toate părțile lumii. Planul central, complet diferit de celelalte planimetrii tradiționale creștine (bazilică, cruce greacă înscrisă în cerc, triconc, cruce latină) își are rădăcinile în arhitectura religioasă din Grecia antică. Mai târziu, în creștinism, este preluat planul central octogonal, cu o foarte puternica însemnătate simbolistică(cercul, pătratul ca forme geometrice reprezentând Divinitatea și pe om, octogonul ca intersecție de 2 pătrate rotite la 45 grade simbolizează stabilitatea).

Exemplele mănăstirilor Cozia, Polovragi și Hurezi, monumente UNESCO din România, au dus la alcătuirea ansamblului după tipicul mănăstiresc. Bisericile Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeș, fostă capitală a Valahiei, precum și bisericile Sfântul Elefterie Nou și Sfântul Antonie din actuala capitală a României, au constituit puncte de referință pentru conturarea detaliilor și caracteristicilor arhitecturale românești adoptate în proiectul CROSS.

Astfel, actualizarea rădăcinilor creștinătății prin reiterarea unor elemente de arhitectură tradiționale bizantine și brâncovenești, care fac parte din specificul tradiției arhitecturii românești, constituie punctul central al proiectului nostru.

Pentru construirea primelor două etape ale proiectului, durata estimativă este de 24 luni.