Prezentare parohie

Visul comunității românilor din Emiratele Arabe Unite de a avea o parohie ortodoxă română în Dubai, deservită de un preot român, s-a împlinit în anul 2021 după o îndelungată perioadă de activitate intensă și asumată a credincioșilor.

În urmă cu 14 ani, românii din Emirate, la inițiativa dnei Carmen Paiu Scurtu, au solicitat pentru prima dată Patriarhiei Române delegarea unui preot care să oficieze în Dubai Sfânta Liturghie și toate rânduielile creștine prilejuite de Praznicul Nașterii Domnului din Anul Mântuirii 2007. Cu acea ocazie, a fost delegat părintele arhimandrit Nicodim Petre din Arhiepiscopia Iașilor, iar ulterior, părinții protosingheli Hrisant Bache și Iachint Vardianu, de la mănăstirea Radu Vodă din Arhiepiscopia Bucureștilor.

În ultimii ani, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost părintele Protosinghel Iachint Vardianu. Misiunile desfășurate în Dubai cu prilejul marilor sărbători ale Ortodoxiei, au determinat ca numărul credincioșilor români care participă la viața Bisericii să crească, iar solicitările acestora pentru Taina Botezului și Cununiei să sporească. Astfel, ziua Sfintelor Paști și Crăciunul au devenit sărbătorile principale ale românilor care trăiesc în Emirate.

Preotul român putea veni în misiune doar cu aprobarea prealabilă a guvernului emiratez, obținută prin Ministerul Toleranței și Fericirii. Pentru europeni, denumirea acestui minister este neobișnuită, dar pentru conducătorul Dubaiului, Alteța Sa Regală, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, rolul acestei instituții guvernamentale este esențial într-un stat al cărui principiu de guvernare se regăsește în cuvintele filosofului antic Aristotel, potrivit căruia rolul unui guvern este de a asigura fericirea cetățenilor. Acesta este motivul pentru care Emiratele Arabe Unite este printre puținele țări musulmane care permit rezidenților de alte confesiuni să-și manifeste public credința religioasă.

Crescând numărul solicitărilor și înmulțindu-se provocările vieții duhovnicești, am inițiat demersurile pentru înființarea Parohiei Ortodoxe Române din Dubai, un vis care a devenit realitate prin Binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod, în luna iunie a acestui an binecuvântat, 2021, declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”. Tânărul teolog Alexandru Cristian Trușcan a fost desemnat de către Preafericitul Părinte Patriarh, și hirotonit preot pentru a fi parohul nou înființatei Parohii românești din Dubai, aflată de acum sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (8 septembrie) și a Sfântului Cuvios Isaac Sirul (28 ianuarie).